Plasmolifting – mașina timpului pentru tenul tău!
May 8, 201811 lucruri despre care nu aveai nicio idee că îți distrug dantura
June 4, 2018Extracția dentară reprezintă pentru mulți adulți un real motiv de panică. Totuși, încă de la cele mai fragede vârste suntem obișnuiți cu acest procedeu care, deși sună înfricoșător, este adesea extrem de util și – în cele mai multe cazuri – deloc dureros.
Patru motive pentru care ai nevoie de o extracție dentară
În copilărie, principalul (și cam singurul motiv) pentru care apelam la această procedură, era nevoia de înlocuire a dentiției de lapte cu aceea permanentă. Îți amintești cum obișnuiam să ne legăm dinții cu o sfoară prinsă de clanță… și apoi să trântim ușa? Urma o durere ascuțită de maxim 5 secunde și apoi bucuria că am scăpat.
Acum lucrurile s-au schimbat și sunt mult mai igienice și practice. Cu toate că dinții permanenți ar trebui să fie meniți să reziste o viață întreagă, există o serie de motive pentru care o extracție chiar ar fi necesară. Cel mai comun motiv îl reprezintă distrugerea ireparabilă a dintelui. Alte motive pot fi:
O gură foarte aglomerată –
În foarte multe cazuri, când o persoană își dorește o dantură perfectă și apelează la ajutorul specializat al unui ortodont, descoperă că i se recomandă efectuarea unor extracții (de regulă a molarilor). Scopul ortodonției în sine este de a realiza o aliniere corespunzătoare a dinților, fapt ce ar putea fi imposibil dacă dinții sunt, efectiv, prea mari pentru gura pacientului. De asemenea, în situația în care un dinte nu a putut erupe, deoarece nu există spațiu în gură pentru el, medicul ar putea recomanda scoaterea lui.
Infecții –
În situația când cariile se extind până la pulpă (centrul dintelui bogat vascularizat) – bacteriile din gură pot provoca o infecție. În mod normal, acest lucru poate fi corectat prin tratarea canalului, însă atunci când infecția este atât de pronunțată încât nu reacționează la tratament și la antibiotice, atunci este necesară extragerea respectivului dinte, pentru a preveni extinderea acesteia.
Risc crescut de infecții (imunitate slabă) –
Dacă sistemul imunitar este afectat (de chimioterapie, transplant de organe), chiar simplul risc de infectare a unui dinte poate fi un motiv pentru scoaterea acestuia.
Parodontoză
–Atunci când pacientul suferă de o boală parodontală, există riscul ca dinții să fie atât de slăbiți încât să fie necesară o extracție.
Alte articole
La ce să te aștepți când faci o extracție dentară?
Extracțiile dentare se realizează doar de către medicii stomatologi. Dacă în trecut și în copilărie apelam la orice modalități de a evita vizita la dentist, acum acest lucru nu ar face decât să ne crească șansele de a purta proteză la bătrânețe (și nu este chiar visul nimănui, cu atât mai mult cu cât tehnologia cunoaște în fiecare zi noi modalități de a ne oferi o dantură perfectă la orice vârstă).
Înainte de a extrage dintele, medicul realizează o anestezie locală menită să amorțească zona, în așa fel încât operația să nu fie dureroasă. În situația în care se impune realziarea simultană a mai multor extracții, atunci medicul va folosi o substanță mai puternică, sau poate recurge chiar la anestezierea generală a pacientului.
Ce este indicat să îi spui dentistului înaintea unei extracții dentare?
Cu toate că în general acesta este o procedură extrem de sigură, există neșansa pătrunderii bacteriilor în sânge. În acest mod și gingia este expusă la infecții. Astfel, în situația în care ai probleme cu sistemul imunitar, pentru a preveni orice risc, ar putea fi necesară administrarea de antibiotice atât înainte, cât și după o extracție.
Mai mult, înainte de a te așeza pe scaun tratează cu multă seriozitate fișa medicală și nu omite să oferi niciun detaliu privind istoricul medical, tratamentele sau suplimentele utilizate și, cel mai important, anunță medicul dacă suferi de una din următoarele afecțiuni:
- Valve cardiace distruse ori artificiale;
- Afecțiuni cardiace congenitale;
- Sistem imunitar afectat;
- Ciroză;
- Articulații artificiale (precum înlocuirea șoldului);
- Istoric de endocardidă bacteriană.
După ce ai avut o extracție dentară
După ce ți-a realizat extracția, medicul te trimite acasă pentru a te recupera. Această recuperare durează, de regulă, câteva zile. În acest sens, îți prezentăm câteva indicații care ar putea minimiza discomfortul, pot reduce riscul de infecții și pot grăbi recuperarea:
- Ia calmantele exact așa cum ți-au fost prescrise;
- Mușcă ferm dar ușor pe tamponul de tifon plasat de medicul dentist pentru a reduce sângerarea. Înainte de a fi îmbibate cu sânge, schimbați tampoanele de tifon. În caz contrar, lăsați tamponul acolo unde este pentru încă 3-4 ore;
- Aplică o pungă cu gheață pe zona afectată pentru a preveni umflarea. Totuși, nu este recomandat să o ții mai mult de 10 minute o dată;
- Limitează activitatea pentru următoarele 24 ore. Este recomandată relaxarea, cel puțin în ziua extracției;
- Evită clătirea în următoarele 24 ore după extracție;
- După 24 ore clătește gura cu o soluție realizată din jumătate de linguriță de sare și 200 ml apă;
- Nu folosi paie pe zona afectată timp de 24 ore;
- Nu fuma. Acest lucru poate inhiba vindecarea;
- Încearcă o alimentație cât mai ușoară. Poți mânca supe, budinci, iaurt, apoi gradual poți adăuga alimente solide, odată ce locul extracției se vindecă;
- Continuă să folosești periuța și așa dentară, precum și racleta pentru limbă, dar asigură-te că eviți zona afectată.
Când este bine să suni dentistul?
Este normal să experimentezi o ușoară durere odată ce efectul anesteziei dispare. Mai mult, timp de 24 ore te poți aștepta la salivare excesivă și sângerare reziduală. Oricum, dacă sângerarea sau durerea persistă mai mult de 4 ore, este recomandat să iei legătura cu medicul. De asemenea, sună medicul în cazul în care prezinți oricare din următoarele simptome:
- Semne de infecție (incluzând frisoane și febră);
- Amețeală sau vomă;
- Dureri în piept, probleme de respirație.
Perioada inițială de vindecare durează aproximativ una sau două zile. Un nou os sau țesut gingival va crește în acel spațiu. Totuși, nu trebuie să pierzi din vedere faptul că în timp, absența unui dinte poate duce la migrarea celorlalți dinți, fapt ce îți va afecta chiar masticația. Din acest motiv, medicul tău stomatolog te poate sfătui să înlocuieți dintele lipsă cu un implant, o punte fixă sau o proteză.
Poți citi mai multe despre implantul denar aici.
Mai mult, Denta Clinică este singura clinică stomatologică unde ai până la 10 ani garanție la lucrări!
Programează-te acum: 0749.890.896
Urmărește-ne pe Facebook.