DentaClinic

O metodă eficientă de a-ți face copilul să vrea la stomatolog!
octombrie 6, 2017

Prin natura sa, organismul uman a fost conceput ca un sistem complex, în care este urmărită menținerea unei stări de echilibru. Acest lucru se realizează prin raportarea la o anumită constantă (dată, de regulă, de stilul nostru de viață). Ce se întâmplă însă în momentele „extreme”, în care corpul trebuie să răspundă la provocările din exterior? Când apare o criză? Indiferent că vorbim despre factorii climatogeni, despre cei patogeni sau de orice altă natură, organismul uman este educat și antrenat să își adapteze reacțiile, oferind cele mai bune răspunsuri. Totuși, în astfel de momente, comportamentul individului poate influența considerabil timpul de reacție al organismului și poate facilita lupta contra acestor factori.

 Limonada contribuie la stabilirea echilibrului hidroelectrolitic

În funcție de vârstă, sex și constituție, omul este alcătuit în proporție de până la 75% din apă. Aceasta reprezintă facilitatorul existenței umane, în condițiile în care ea are un rol esențial atât la nivel intracelular (reprezentând 40% din greutatea corporală) cât și extracelular ( respecitv 20% din greutate). În ce privește compoziția electoliților extra și intracelulari, pentru a menține starea de echilibru în corp, avem nevoie de Potasiu, Magneziu, Calciu, Sodiu, și Clor.

Astfel, limonada, pe lângă faptul că ajută la hidratarea organismului, mai aduce și un aport de vitamine și minerale. Un pahar conține cantități semnificative de Calciu, Cupru, Fier, Magnezi, Fosfor, Seleniu și Zinc, cărora se adaugă și aproximativ 30% din necesarul zilnic de Vitamina C, 10% din necesarul zilnic de Vitamina B și aproape 5% din cel de Vitamina A.

Beneficiile incredibile ale limonadei pe caniculă în stabilirea echilibrului acido-bazic

Echilibrul acido-bazic asigură menținerea unei concentrații constante de ioni de Hidrogen în fluidele organismului. Cu toții am auzit de pH, indiferent că ne raportăm la analizele medicale, la alimentele ingerate sau la cremele diverse pentru piele. Totodată, puțină lume știe că acest echilibru este responsabil de derularea celor mai multe activități metabolice, influențând atât starea de sănătate cât și greutatea corporală. Valoarea normală a pH-ului arterial este de 7,38-7,43. Orice scădere sub 7 determină caracterul acid, și peste 7,5 caracterul alcalin.

În vederea menținerii pH-ului în limite normale, trebuie să urmărim armonizarea comportamentul nostru, precum și a stilului de viață și alimentar. Astfel, pe caniculă, corpul consumă mai multă apă decât în mod normal. Prin transpirație sunt eliminate și minerale esențiale. Mai mult, deshidratarea determină încetinirea activității enzimatice, fapt ce duce la creșterea acidității. Totodată stresul, poluarea și consumul diverselor alimente nesănătoase ori dulci (precum înghețata, de exemplu) au tendința de a duce la scăderea pH-ului din organism. Un mediu acid facilitează dezvoltarea factorilor patogeni și, deci, apariția bolilor. În acest sens, lămâia reprezintă un antiseptic puternic și extrem de eficient. Cu toate că lămâile sunt fructe acide, nutrienții ce intră în compoziția lor au un rol alcalinizant. Astfel poate fi explicat și efectul său antioxidant benefic în curele de slăbire.

Nu în ultimul rând, studiile au demonstrat că vitaminele și mineralele conținute într-un singur pahar de limonadă pot contribui și la îmbunătățirea sănătății orale (în condițiile în care au rol antibacterian, eliminând bacteriile responsabile de resporația urât mirositoare, precum și prin faptul că au rol calmant în problemele gingivale și luptă împotriva smalțului dinților), la instalarea unei stări de bună dispoziție (prin faptul că vitamina C este un reductor natural al stresului) și, pe de-asupra, contribuie la sănătatea inimii (scăzând nivelul de colesterol și prevenind coagularea sângelui).

Ținând cont de aceste considerente, DentaClinic a decis să vină în întâmpinarea tuturor cetățenilor Râmnicului, oferind un pahar de limonadă GRATIS! Se plătește în zâmbete! E suficient să vă fie sete sau poftă!

 

Bibliografie:

Bădescu, M., Ciocoiu, M., (coord.), Fiziopatologie specială, Ed. Karra, Iași, 2003.

Pollan, M., Food Rules: an eater’s manual, Penguin Books, 2009.

***Acid-Base Banace and Regulation of pH, http://booksite.elsevier.com/samplechapters/9780443064784/9780443064784.pdf.

*** Hajek, D., Acid base balance, May 2004, http://www.med.muni.cz/patfyz/pdf/hajek/anj/Acidbase.pdf.

Autor: Grațiela Vlad, Marketing Director.