Citricele – indiferent că sunt consumate ca atare sau sub formă de sucuri – reprezintă o reală sursă de vitamina C, care poate ajuta organismul în extrem de multă feluri, dar nu și când vine vorba despre dantură. Sucul de grepfrut, în mod particular, este extrem de acid și determină erodarea smalțului dentar în timp. Cel mai puțin acid suc natural este cel de portocale, al cărui consum este și recomandat, în principal datorită conținutului ridicat de calciu și vitamina D.
Cu cât sunt mai lipicioase, cu atât sunt mai dăunătoare pentru dinți. Ele rămân lipite pentru un timp îndelungat, permițând bacteriilor din gura noastră să se dezvolte. În ce privește bomboanele, ele nu se lipesc de dinți, dar au propriile puncte slabe. Spre deosebire de dulciurile bazate pe ciocolata – care sunt mestecate rapid și se spală relativ ușor, bomboanele se dizolvă greu și oferă bacteriilor mai mult timp pentru a produce acid distrugător. Mai mult, dacă spargi bomboanele în gură poți obține fisuri sau chiar fracturi.
Acidul (în special cel din oțet este esențial pentru procesul murării. Ele ste chiar cel care dă gustul murăturilor. Problema apare în momentul în care acest acid atacă smalțul. Din acest motiv, se recomandă consumul cât mai rar.
Nu este un secret faptul că sucurile îndulcite facilitează apariția cariilor. Ce nu știe toată lumea este faptul că acidul din sucuri este mult mai dăunător chiar decât zahărul. Astfel, chiar și sucurile dietetice (fără zahăr) pot distruge smalțul dentar, în principal datorită acidului citric și acidului fosforic.
Despre efectul dăunător al vinului asupra danturii am mai vorbit și în articolul nostru „11 lucruri despre care nu știai că îți distrug dantura” . Nu doar că modifică nuanța dinților, îi și distruge. Taninul din vinul roșu usucă gura, conduce la deshidratare și, pe termen lung, poate determina pierderea dinților. Atât vinul roșu, cât și cel alb poate păta dinții. Ambele conțin acid, care erodează suprafața dintelui permițând celorlaltor alimente să penetreze chiar mai profund.
Carbohidrații rafinați găsiți în biscuiți se transformă în zahăr extrem de rapid, atunci când intră în contact cu saliva. Acest fapt facilitează formarea cariilor și dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, biscuiții se topesc în gură, formând o pastă ce se strecoară printre dinți și în zonele sensibile. Dacă nu este clătită și/sau spălată gura imediat, această pastă riscă să sape în continuare.
Petele maro de pe pereții unei cești de cafea pot da un indiciu despre modul în care vor fi afectați dinții în timp. Este dovedit faptul că petele provocate de cafea pot fi chiar mai rezistente decât acelea provocate de tutun.
Cu toate că medicii recomandă consumul de ceai, datorită efectelor curative, când vine vorba despre dantură, situația este puțin diferită. Petele provocate de ceaiuri pot fi comparabile, adesea, cu acelea realizate de cafea. Ba mai mult, ceaiul negru pare să fie chiar mai dăunător. Iar acest lucru se datorează conținutului crescut de tanini. În ce privește ceaiurile mai sărace în tanini – precum ceaiul verde – efectul asupra danturii este mai puțin dăunător.
Acum că am discutat despre alimentele și băuturile dăunătoare, haide să vorbim puțin și despre acelea care ne pot ajuta să prevenim, sau chiar să reparăm problemele dentare. O dietă echilibrată reprezintă primul pas pentru o dantură puternică și sănătoasă.
Citește și: 7 motive pentru care te pot durea dinții – în afara cariilor – care te vor șoca
Guma de mestecat fără zahăr contribuie la curățarea dinților, prin aceea că stimulează producția de salivă. Aceasta are propriul mod natural de a spăla acidul produs de bacterii. De asemenea, foarte multe astfel de gume sunt îndulcite cu xilitol, un alcool care are rolul de a distruge bacteriile.
Apa, precum saliva, ajută la spălarea zahărului și acidului de pe dinți. Ea conține, de asemenea, fluorură, un mineral care protejează împotriva eroziunii. De asemenea, faptul că hidratează cavitatea bucală reprezintă un mare avantaj.
Pentru o dantură sănătoasă este esențială prezența calciului. El reprezintă ingredientul cheie al unui mineral (hidroxiapatită) care consolidează smalțul dintelui și oasele. Principala sursă de calciu alimentar o reprezintă laptele și produsele lactate. Mai mult, produsele lactate conțin cazeină – o proteină ce contribuie la stabilizarea și repararea smalțului dentar.
Legumele cu frunze, precum și alte alimente bogate în fibre facilitează digestia, reduc nivelul de colesterol și fac minuni pentru dinți. Un castrol de spanac sau de fasole se prezintă asemenea unei spălătorii pentru dinți. Masticația produce salivă, iar alimentul în sine periază dinții în timp ce se transformă în bucățele mici.
Aceste fructe specifice sezonului cald sunt bogate în acid malic, un înalbitor natural pentru smalț. Din căpșuni îți poți face chiar propriul tratament de albire acasă (desigur, cu puțin ajutor de la bicarbonatul de sodiu).
Dacă vreți să fiți mereu la curent cu modul în care vă puteți îngriji dantura, urmăriți-ne și pe Facebook.