DentaClinic

Detartraj-avantaje si dezavantaje
septembrie 12, 2018
La ce varsta ducem copii la dentist
octombrie 16, 2018

Sigilarea maselelor la copii este o metoda moderna de prevenire a carierii dintilor copilasilor. Profilaxia cariilor dentare incepe din copilarie, cu un periaj dentar corect realizat si cu vizite periodice la medicul pedodont.

Pedodontia este ramura medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor stomatologice la copii, incepand cu prevenirea si tratarea problemelor dintilor de lapte si continuand cu ingrijirea dintilor permanenti. La medicul pedodont se prezinta de la sugari, pana la adolescenti.

Este important sa mentinem sanatatea dintilor de lapte. Cariile neglijate pot si de obicei chiar duc la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor.

Dintii de lapte sunt importanti din anumite motive:

  • asigura o mestecare si hranire adecvata;
  • ofera spatiul dintilor permanenti si ii ghideaza in pozitia corecta;
  • permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarului;
  • influenteaza dezvoltarea vorbirii si aspectul fizionomic al copilului.

Prevenirea problemelor dentare este piatra de temelie pentru o igiena orala sanatoasa. Iar profilaxia dentara la copii este o metoda simpla si necesara de intretinere a sanatatii orale.

Profilaxia consta in identificarea problemelor de igiena dentara, a cariilor si, nu in ultimul rand, a anomaliilor de dinti sau baza osoasa, de care se ocupa ortodontia.

Profilaxia dentara, care include si sigilarea maselelor la copii, este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament, avand ca scop prevenirea aparitiei sau evolutiei problemelor de sanatate ale cavitatii orale.

Exista situatii cand, pe langa periaj si vizitele regulate la dentist, este nevoie si de sigilare dentara.

Pentru dinții de lapte sigilarea nu este o varianta, chiar daca este ”la modă”. Dintii de lapte nu au un relief ocluzal foarte bine definit, cariile care apar la dintii de lapte sunt de cele mai multe ori interdentare. Profilaxia acestor carii interdentare se face doar cu un periaj corect.

Maselele definitive apar la varstele de 6 ani, respectiv 12 ani si este de preferat ca acestea sa ramana in gura pentru tot restul vietii. Din acest motiv, in anumite cazuri, medicul pedodont poate recomanda sigilarea acestor masele.

Avand un relief mult mai pronuntat si mai greu de igienizat, apariţia cariilor este mult mai probabila in cazul maselelor. Sigiland santurile si fosetele molarilor si premolarilor, se preintampina stagnarea microbilor si a placii dentare in ele, prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maselele se cariaza mai usor si datorita imposibilitatii curatarii lor profunde, prin periajul dentar regulat. Periuta dentara nu poate ajunge in interiorul santurilor si fosetelor, iar de multe ori copii care efectueaza singuri periajul zilnic, nu dau mare atentie curatarii optime a fiecarui dintisor si maseluta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sigilarea maselelor la copii este o procedura simpla ce se realizeaza intr-o singura vizita la medicul pedodont si presupune parcurgerea a 3 etape.

  1. Periajul profesional si dezinfectarea suprafetei.

Este prima etapa si cea care ofera siguranta tratamentului.

Dintele trebuie curatat foarte bine de resturi de placa bacteriana, astfel încat sigilarea sa fie facuta pe o suprafata perfect curata. In lipsa curatarii temeinice a danturii cu solutii profesionale, bacteriile din saliva pot limita efectele sigilarilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Aplicarea unui gel cu consistenta fluida

Acest gel este aplicat pe suprafata dintelui cu ajutorul unei pensule sau a unui burete. Dupa aproximativ 30 de secunde, zona este curatata. Gelul contine un acid care demineralizeaza usor santurile dintelui. Aceasta etapa este necesara , pentru ca daca nu este lipita in conditii de izolare maxima, sigilarea poate cadea. Sigur, se poate lipi din nou, intr-o alta vizita la medic.

  1. Sigilarea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceasta etapa reprezinta sigilarea propriu-zisa, ce presupune aplicarea solutiei sigilante, cu textura fluida, ca un lapte, in santurile si fosetele maselutelor, fapt care atenueaza usor relieful dintelui. Dupa aplicare, aceasta se fixeaza cu ajutorul unei lampi fotopolimerizabile, devenind dura, la fel ca dintele. Sigilantul ramane ca o foita subtire, de culoarea dintelui si actioneaza ca o bariera impotriva agentilor patogeni care duc la formarea cariilor dentare.

In cazul depistarii cariilor incipiente, care permit tratarea fara a patrunde prea mult in smalt, se poate face, ulterior tratarii, o sigilare largita a maselei.

Procedura de sigilare a maselelor la copii nu este dureroasa, asadar nu este nevoie de anestezie sau sedare. Important este ca cel mic sa colaboreze cu dentistul si sa stea pe scaunul stomatologic timp de 5 minute, atat cat dureaza o sesiune de sigilare.

Daca este realizata corect, procedura poate rezista o perioada indelungata de timp. Este adevarat ca factori precum igiena dentara, tipul de alimentatie, frecventa controalelor stomatologice influenteaza persistenta sigilarii.

In cadrul DENTACLINIC, medicul nostru pedodont, specializat in prevenirea si tratarea afectiunilor dentare ale copiilor, trateaza mici pacienti, zi de zi, cu drag si daruire. Copilasii tratati corect, vor fi adultii sanatosi de maine.