PROFILAXIE DENTARA | DentaClinic

PROFILAXIE DENTARA

Tartrul reprezintă „piatra” ce se formează pe suprafața dinților și în spațiile interdentare, eliminând luciul-perlat al dinților. În fond el este un un organo-mineral de două tipuri: supra gingival (ce se poate observa cu ochiul liber) și sub gingival (mai puțin accesibil privirii, însă extrem de periculos).

Tartrul este considerat a fi un prim indicator al dezvoltării parodontozei, motiv pentru care se recomandă ca odată cu apariția acestuia sau periodic să consultați un medic stomatolog.

Factorii de risc:

În general apariția tartrului este condiționată de natura alimentelor consumate. Totuși, poziția dinților și modul în care se produce masticația sunt la fel de importante. Tocmai din acest motiv, nu toți dinții sunt la fel de afectați de aceste depuneri. Datorită faptului că periuța pătrunde mai greu în zona internă a dinților frontali, placa bacteriană ajunge cel mai adesea să se transforme în tartru.

Îndepărtarea tartrului:

Îndepărtarea tartrului se face printr-o metodă terapeutică numită detartraj.

  • Instrumentar acționat manual
  • Ultrasunete
  • Aer comprimat (sonic)

Detartrajul manual și cel cu ultrasunete îndepărtează tartrul supra gingival, pe când cel sub gingival este îndepărtat cu instrumente și chiurete de detartraj speciale și doar în parte cu ultrasunete.

Cel mai des întâlnit este detartrajul cu ultrasunete care are o acțiune ne traumatizantă pe dinți și gingii, e bine suportat și nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic și care nu au dinți sensibili (hipersensibilitate dentinară). Totodată, apa pulverizată de aparatul de detartraj eliberează o presiune locală realizând atât curățarea zonei cât și îndepărtarea tartrului dislocat.

Întrebări frecvente

De ce să facem un detartraj?

Acumularea de tartru determină, într-o primă etapă, inflamarea gingiilor (cunoscută sub numele de gingivită). Acest lucru este corelat cu mărirea, înroșirea și chiar sângerarea acestora. Mai mult, dacă tartrul nu este îndepărtat la timp, gingiile se retrag iar osul va fi afectat, ajungându-se la parodontoză.

Cât de des se recomandă efectuarea unui detartraj?

Pentru ca principala cauză a gingivitei și parodontozei să fie eliminată, recomandăm efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni, iar în cazul pacienților cu implant dentar, o dată la 4 luni.


Important Acest site utilizează module cookie care pot conține informații despre vizitatori. Continuând să răsfoiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.