În urmă cu ceva timp, într-o acțiune dedicată copiilor de liceu, în care încercam să le explicăm atât avantajele cât și limitele – sau greutățile – acestei meserii nobile, spuneam că a fi medic stomatolog în România este frumos, dar și greu. Studiile au demonstrat în nenumărate rânduri că românii, din nefericire, ocupă ultimul loc în ce privește grija pentru igiena orală. Nouă încă nu ne-a fost inoculată ideea de prevenție.
Astfel, medicina românească nu are o problemă. Mai exact nu medicina este de vină ci ne confruntăm, mai degrabă, cu o comunicare deficitară cu mediul, cu societatea civilă. Nivelul de trai scăzut, grijile de zi cu zi, alimentele pline de conservanți, aditivi, hormoni… toate acestea contribuie la distrugerea danturii și, implicit, la îngreunarea actului medical.
Foarte mulți români se tem de stomatolog și nu înțeleg că o clinică privată nu se compară cu un spital de stat. Fiecare clinică are libertatea de a-și selecta pacienții în funcție de magnetism. Se formează acel click între pacienți și medici. Iar dacă nu se formează, avantajul este că atât unii, cât și ceilalți pot alege să își strângă mâna și să meargă mai departe. Asta nu înțeleg mulți oameni: este bine că există diversitate. Este bine că există „concurență”. De fapt, cel puțin în viziunea noastră, nu există concurență, ci o complementaritate. Fiecare cabinet are specificul său, mirosul său, procedurile sale și personalitatea sa. Noi, la Denta Clinic, promovăm ideea de familie. Noi căutăm sinergia, căutăm să avem o conexiune reală cu aceia ce ne trec pragul. Ne propunem permanent să ne îmbunătățim pentru a le asigura un tratament cât mai profesionist, dar și cât mai plăcut. Investim permanent în cursuri de perfecționare – atât profesională cât și de dezvoltare personală. Investim în aparatură, punem un accent deosebit pe sterilizare și igienă… și facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei ce ne aleg să se simtă mulțumiți cu alegerea lor. Și, în cele mai multe cazuri, reușim să ne împlinim misiunea. Sigur, este ca în dragoste: nepotrivirea de caractere nu se merită să fie forțată.
În orice caz, dată fiind tehnologia și deschiderea către Uniune, cred că a fi medic stomatolog oriunde în Uniunea Europeană depinde strict de cât îți propui tu, ca om și ca medic, să avansezi. Pacientul este diferit dar problemele, până la urmă, se tratează exact la fel. Avem aceeași aparatură, folosim exact aceleași materiale, anestezii și tehnici. Este mai greu să convingi românul să meargă la stomatolog, așa că pentru noi lupta cea mai mare este pe parte de profilaxie. Din acest motiv ne străduim să implementăm cât mai bine Denta Clinic Kids, tocmai pentru că vrem să contribuim la un viitor mai educat, un viitor în care să scadă incidența urgențelor și în care oamenii să își permită să zâmbească, purtând proprii dinți.
Principalul motiv îl reprezintă exact cel menționat anterior, respectiv mirajul Occident – România, pornit, oarecum, tot dintr-o problemă de educație. Citeam niște articole scrise de medici stomatologi români plecați în străinătate, în care erau descrise exact metodele rudimentare utilizate în stomatologia românească comunistă. Și înțelegeam astfel că persoanele care compară clinicile din străinătate cu tot ce exista la noi până la deschiderea spre Occident… au plecat de mult din țară și nu cunosc evoluția tehnologică. Nu zic că nu există încă diverse cabinete și medici care utilizează tehnologii uzate moral, învechite și chiar rudimentare, dar majoritatea opțiunilor reale sunt la egalitate cu acelea din afară, cu sigura diferență că mâna de lucru în România este și de 10 ori mai ieftină. Noi folosim materiale din Germania. Implantul este exact cel nemțesc.
Apoi, în studiile interne pe care le-am mai realizat, am constatat că există două tipuri de oameni: cei care evită durerea și cei care caută plăcerea. Tocmai din acest motiv, Denta Clinic își propune să facă lucrurile puțin diferit. În limita timpului pe care ni-l pun pacienții la dispoziție, noi suntem deschiși la întâlniri doar de discuții în care să le prezentăm toate posibilitățile, în care să îi punem față în față cu alți pacienți cu probleme similare, care au fost tratați. În acest mod ei prind curaj și înțeleg, pe de-o parte, faptul că nu au de ce să fie speriați. Anesteziile sunt foarte bune și recomandate și, în ciuda miturilor legate de ele, sunt sigure și nu afectează nimic. Atâta timp cât ne sunt aduse la cunoștință (prin completarea fișei inițiale) toate bolile și tratamentele, intervențiile… noi știm exact cum să reacționăm. Pe de altă parte, există cei ce vor rezultate wow. Și noi le obținem. Avem parteneriate cu laboratoare de tehnică dentară din țară și din străinătate. Oferim pacientului șansa de a avea lucrarea exact așa cum și-o dorește. Tehnologia Cad/Cam este extraordinară. Toți dinții sunt realizați de către un calculator, în baza preferințelor pacienților. Și, mai mult decât atât, există posibilitatea ca acești dinți să fie realizați în timpi record.
Tot din articolele citite extrăsăsem la un momentdat ideea că stomatologul român nu știe să descopere cariile mici, fără însă a exista vreo explicație sau aprofundare a ideii. Într-adevăr, românii nu se uită la cariile mici. Ei vin la stomatolog abia când sunt în chinuri groaznice și când dintele își pierde mare parte din șansele de a mai fi salvat. După ce i-a fost tratată problema, pacientul dispare. Așteaptă să i se distrugă și ceilalți dinți până decide să facă o nouă vizită. Noi, însă, le recomandăm tuturor pacienților să vină de la început să își trateze toate problemele, fie ele oricât de mici. Dar, dacă omul nu are o cultură în acest sens, ne va privi ca pe niște afaceriști, mai curând decât ca pe niște specialiști care chiar vor binele.
Binele nu poate fi făcut cu forța. Apoi, mai există o diferență majoră între pacienții români și cei străini: la noi 7 din 10 români nici măcar nu își mai amintesc când au fost ultima dată la un stomatolog. În afară nu există om care să nu meargă măcar anual la un control de rutină. În cadrul acestui control – care la noi este oricum gratuit, în timp ce în străinătate se plătește – sunt prezentate și cariile mici, și problemele gingivale și recomandările. Mai departe, ține de fiecare om în parte.
La Denta Clinic ne-am permis aroganța de a face un lucru pe care nici măcar cei din clinicile de lux ale Europei nu îl fac: noi oferim 10 ani GARANȚIE la lucrări. De ce? Pentru că avem încredere în munca noastră, în tehnologiile utilizate și în experiența de lucru. Anul trecut s-au împlinit 10 ani de când existăm… și avem confirmarea calității actului nostru medical.
Avem mare încredere în tot ce înseamnă viitor. Medicii din Europa sunt impresionați de modul în care părinții vin cu ei încă de la vârste fragede, pentru operațiuni diverse. Și, până la urmă, așa ar trebui să fie. Nu este normal ca la 20 ani să fie nevoie de implanturi. La 20 ani un tânăr care a crescut într-o relație armonioasă cu medicul stomatolog nu are voie să aibă nici măcar carii.
Tocmai din acest motiv am gândit Denta Clinic Kids. De aceea facem și efortul financiar de a oferi păstuțe, periuțe, calendare și cadouri tuturor copiilor care ne vizitează. Mai mult, într-o zi pe săptămână aducem mascote, jocuri, picturi pe față și le oferim tuturor cadou suplimentar un periaj profesional și o consultație. Din start îi ajutăm pe părinți să economisească 150 lei. Iar feedbackul celor mici este incredibil. Avem nevoie de un astfel de concept.
În final, considerăm că, până la urmă, omul sfințește locul și, dacă ești profesionist, nu contează că ești în România, Elveția, Austria sau Statele Unite. Transparența informațională este incredibilă. Conferințele internaționale sunt deschise tuturor, materialele circulă, cursurile de perfecționare sunt chiar accesibile oricui. Totul ține de deschiderea medicului. Mai exact, contează extrem de mult cât își dorește el să avanseze, să se perfecționeze continuu și să ofere. Denta Clinic este ridicată la rang European. Ne dorim să fim extrem de buni, iar acest lucru necesită efort. Dar, când este pasiune… nu există limite!