Detartrajul este o parte importanta a schemei de profilaxie dentara.
Profilaxia dentara consta intr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei sau stoparea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale :
Acesta previne bolile parodontale, prelungeste viata dintilor si este mult mai rapid si mai ieftin decat tratarea dintilor bolnavi.
Pentru o profilaxie eficienta, detartrajul dentar trebuie efectuat odata la 6 luni.
O sedința de detartraj dentar presupune efectuarea detartrajului prin folosirea tehnicilor manual, cu ultrasunete sau cu aer comprimat. Optional, se poate realiza si o fluorizare cu scopul remineralizarii smaltului dentar si prevenirii aparitiei cariilor.
Sedinta include si o consultatie generala prin care medicul stomatolog realizeaza un status dentar si informeaza pacientul cu privire la eventualele probleme dentare.
O sedinta de detartraj dureaza, in general, intre 15 și 60 de minute, in funcție de stadiul in care se afla dantura pacientului, de sensibilitatea acesteia, precum si de dimensiunea depozitelor de tartru.
Dar in ce consta detartrajul dintilor? Un detartraj eficient incepe cu un detartraj cu ultrasunete, completat cu unul manual, urmat de lustruirea dintilor si in final, optional, fluorizarea acestora.
Pentru prima parte a intervenției de detartraj, cele mai frecvent utilizate instrumente sunt cele cu ultrasunete.
Varful instrumentelor cu ultrasunete este curbat si rotund si indeparteaza tartrul prin miscarea vibranta de-a lungul dintilor. Nu este ascutit, pentru a indeparta tartrul fara a produce leziuni dintelui. De asemenea aceste instrumente elibereaza si o cantitate de apa in cavitatea bucala menita sa racoreasca zona, dar si sa ajute la indepartarea tartrului dislocat de pe gingii si dinti. Reziduurile astfel obtinute se scuipa, clatindu-se gura cu apa.
Dupa ce prin procedura cu ultrasunete au fost indepartate blocurile mari de tartru, stomatologul trece la detartrajul manual, de obicei cu chiurete (curbate după forma dintelui), pentru a indeparta bucatile mai mici de tartru, fara a leza gingia si fara a aplica o presiune ridicata în zona.
Detartrajul integral manual este indicat pacientilor care sufera de anumite afectiuni si carora le este contraindicata utilizarea aparatului de detartraj cu ultrasunete.
In ce consta detartrajul dintilor, efectuat integral manual? Acesta consta in indepartarea tartrului de pe suprafetele dentare supra si subgingivale.
Detartrajul supragingival se realizeaza cel mai bine cu seceri si chiurete de detartraj.
Detartrajul subgingival se face cu chiurete universale sau speciale, cu pile, razuse subgingivale si sapaligi.
Cu secerile pentru detartraj, medicul specialist impinge si tractioneaza blocurile de tartru supragingival, dar poate patrunde cu ele si in santul gingival si in pungile mici.
Prin miscari de deplasare, medicul disloca tartul depus intre dinti si in zonele accesibile ale dintilor frontali, cu ajutorul daltii de tartru.
Sapaliga de detartraj se foloseste pentru smulgerea iar apoi tractiunea tartului de pe fata dintilor si de pe fetele proximale din jurul zonelor cu dinti lipsa.
Pilele sau razusele indeparteaza blocurile mari de tartru subgingival, prin fracturarea acestora.
Pentru detartrajul subgingival, cele mai eficient instrument este chiureta parodontala.
Dupa detartrajul cu instrumente specifice, medicul efectueaza lustruirea dintilor (polish dentar). Aceasta se face cu ajutorul unei freze de cauciuc, care se roteste pe suprafata dintilor la o viteza mare, impreuna cu un compus de lustruire abraziva, pentru a indeparta petele si pentru a netezi suprafata dintilor, pentru ca tartrul sa adere mai greu in viitor la suprafata dentara.
Este important sa stim in ce consta detartrajul dintilor, dar si cum poate fi completat, ca sa aiba o maxima eficienta. Dupa detartraj este recomandata fluorizarea dintilor, caci fluorul penetreaza mult mai usor suprafata dintelui care nu este acoperita de placa bacteriana sau de tartru. Se aplica pe dinti fluorul, care poate fi sub forma de gel, pasta sau lac, prin intermediul unor gutiere de unica folosinta sau prin pensulare direct pe suprafata dintilor. Dupa fluorizarea dintilor este recomandat sa nu fie clatita gura si sa se manance aproximativ 30 minute.
Dupa efectuarea detartrajului, se poate manifesta o sensibilitate si o uscaciune a gurii. La pacientii cu gingii sensibile, se poate intampla sa apara umflarea si sangerarea gingiilor in zilele urmatoare procedurii de detartraj. Folosirea unei paste de dinti si a unei ape de gura, ambele cu proprietati calmante si de tratament, ajuta la disparitia acestor simptome.
In scopul cooperarii perfecte intre pacient si medic stomatolog, cat si pentru propriul confort, este esential sa stim exact in ce consta detartrajul dintilor, inainte sa beneficiem de aceasta procedura de profilaxie dentara.