Noi, la Denta Clinic, apreciem foarte mult prevenția. Din acest motiv considerăm că primul și cel mai ieftin pas – atât pe termen scurt cât și pe termen lung – îl reprezintă controlul regulat încă din copilărie. Este cu atât mai simplu cu cât în majoritatea cabinetelor el este GRATUIT.
Totuși, dacă s-a ajuns la vârsta adolescenței sau chiar la maturitate, încă mai există șanse ca o primă și foarte importantă măsură de prevenție să fie reprezentată de un detartraj cu periaj, realizat în mod regulat (aproximativ de două ori pe an). Foarte mulți români nu știu cât de important este să realizeze un detartraj. Din acest motiv noi realizăm adesea campanii de prevenție în care oferim 50% reducere la această manoperă, sau chiar și gratuitate totală. Numai, numai să încurajăm oamenii să facă acest pas.
Detartrajul reprezintă primul și cel mai important pas în prevenirea bolilor parodontale. În fond, aceasta este cea mai la îndemână măsură de igienă. Pe site-ul nostru, www.dentaclinic.ro încercăm să postăm regulat materiale despre procedurile din cabinet. Acolo puteți găsi și informații despre detartraj. La fel și pe facebook.com/dentaclinic.ro… și pe canalul nostru de YouTube.
În orice caz, tartrul reprezintă acea piatră ce se formează pe suprafața dinților și în spațiile interdentare, eliminând luciul-perlat al dinților. În fond el este un un organo-mineral de două tipuri: supra gingival (ce se poate observa cu ochiul liber) și sub gingival (mai puțin accesibil privirii, însă extrem de periculos).
Tartrul este considerat a fi un prim indicator al dezvoltării parodontozei, motiv pentru care se recomandă ca odată cu apariția acestuia sau periodic să consultați un medic stomatolog. În general apariția tartrului este condiționată de natura alimentelor consumate. Totuși, poziția dinților și modul în care se produce masticația sunt la fel de importante. Tocmai din acest motiv, nu toți dinții sunt la fel de afectați de aceste depuneri. Datorită faptului că periuța pătrunde mai greu în zona internă a dinților frontali, placa bacteriană ajunge cel mai adesea să se transforme în tartru.
Detartrajul, așa cum se poate înțelege, reprezintă procedeul de îndepărtare a tartrului. Acesta poate fi realizat prin mai multe metode. Detartrajul manual și cel cu ultrasunete îndepărtează tartrul supra gingival, pe când cel sub gingival este îndepărtat cu instrumente și chiurete de detartraj speciale și doar în parte cu ultrasunete.
Cel mai des întâlnit este detartrajul cu ultrasunete care are o acțiune ne traumatizantă pe dinți și gingii, e bine suportat și nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic și care nu au dinți sensibili (hipersensibilitate dentinară). Totodată, apa pulverizată de aparatul de detartraj eliberează o presiune locală realizând atât curățarea zonei cât și îndepărtarea tartrului dislocat.
Apropo de această întrebare, mi s-a întâmplat adesea, când realizam campaniile de prevenție, să aud oameni care nu voiau de niciun fel să facă un detartraj… de frica pierderii smalțului dentar. Ori aceasta este cea mai mare aberație. Nici nu știu de unde a putut porni această frică. Este ca și cum am spune că nu ne spălăm pe dinți pentru că periuția distruge dantura. Totodată, am întâlnit persoane care erau nemulțumite că după îndepărtarea tartrului rămâneau cu spațiile interdentare libere. Vă dați seama că acest fapt reprezintă un șoc: descoperirea spațiilor interdentare. Pentru persoane care nu au efectuat niciodată un detartraj, golul dintre dinți deja reprezintă o problemă… când, de fapt, el reprezintă confirmarea stării de sănătate a pacientului.
Cea mai comună și mai modernă modalitate de a scăpa de orice complex când vine vorba de dantură o reprezintă fațetarea. Majoritatea vedetelor de pretutindeni apelează la acest procedeu pentru a scăpa de dinții inegali, pătați, cariați sau pur și simplu inestetici.
Fațetele dentare reprezintă un tratament restaurativ sau cosmetic, ce poate contribui semnificativ la refacerea aspectului estetic al zâbetului. Acestea sunt utilizate în cosmetica dentară, fiind cea mai conservatoare (minim-invazivă) tehnică în corectarea problemelor inestetice ale dinților frontali.
În fond, ele reprezintă niște foițe fine de ceramică sau oxid de zirconiu realizate în laborator prin intermediul tehnologiei CAD-CAM. Acestea se aplică pe suprafața exterioară a dintelui și se fixează prin cimentare sau adeziune cu un compozit fotopolimerizabil.
Cele mai comune cazuri în care sunt recomandate fațetele dentare sunt:
– când dinții sunt pătați, colorați neuniform sau închiși la culoare;
– când dinții sunt foarte tociți;
– când dinții prezintă o formă atipică;
– când dinții sunt ciobiți sau fraturați;
– când există spații sau strungăreață și se dorește corectarea acestora.
În primul rând, prin intermediul fațetelor se poate schimba aspectul general al dintelui prin modificarea culorii, poziției, formei sau lungimii acestuia. În al doilea rând, fațetarea reprezintă o alternativă la protezarea prin coroane dentare din porțelan sau zirconiu, unde pierderea de țesut dentar este mult mai mare. Nu în ultimul rând, pacienții se pot bucura de beneficiile coroanelor dentare într-un timp foarte scurt.
Totuși, trebuie știut faptul că procesul de fațetare nu este reversibil, astfel, ei nu vor reveni la forma și situația anterioară, însă, dacă se va dori, după un număr de ani, acestea vor putea fi înlocuite cu altele noi. Fațetele dentare sau sparte nu pot fi reparate, astfel că în cazul unor fracturi se impune înlocuirea lor. Pentru pacienții Denta Clinic există un avantaj major, reprezentat de faptul că lucrăm prin tehnologia CAD CAM și oferim 10 ani garanție la lucrări. Adică, în cazul în care se întâmplă ceva, calculatorul realizează o nouă fațetă – fără a mai lua amprentă ori a deranja cumva pacientul – și toată intervenția este acoperită de garanție!
Datorită îmbunatățirii constante și continue a proprietăților estetice, mecanice și biologice a ceramicii dentare și datorită preocupărilor continue ale pacienților legate de cosmetica dentară, coroana ceramică a cunoscut o dezvoltare extraordinară, în prezent constituind cea mai bună alternativă în rezolvarea unor leziuni coronare, în special în zona frontală. Ceramica are o transluciditate similară cu cea a smalțului dinților naturali și o stabilitate coloristică dezvoltată (nu își modifică niciodată culoarea). Aceste proprietăți asigură restaurărilor o estetică dentară deosebită. De asemenea, ceramica dentară este biocompatibilă, ceea ce înseamnă că este foarte bine tolerată de țesuturile de suport ale dintelui și nu provoacă iritații ale gingiei. Lipsa metalului, caracteristică coroanelor integral ceramice, evită apariția colorației gri a gingiei, situație întâlnită uneori în cazul realizării coroanelor metalo-ceramice și care trădează existența acestora.
Pentru cei cu dinți frumoși, un simplu zâmbet poate spune atât de mult. Gândiți-vă la toate beneficiile zilnice pe care vi le oferă un zâmbet alb și strălucitor și felul în care acesta vă afectează viața personală, precum și pe cea profesională.
Consumul regulat de cafea, fumatul, precum și unele alimente ce conțin coloranți naturali sau artificiali au, în timp, un efect considerabil asupra culorii dinților. Din acest motiv, foarte mulți oameni își doresc un zâmbet alb și strălucitor, fără a afecta în vreun fel sănătatea dinților. Cu toate că există multe paste de dinți și tratamente pentru acasă de albire, cea mai estetică și mai eficientă metodă rămâne albirea profesională, realizată de medicul stomatolog.
Este paradoxal cum în momentul de față absolut oricine comercializează tot felul de benzi, soluții, paste pentru albit… cu efecte miraculoase… și oamenii chiar cad în plasă. Mai amuzant este că acum și la saloane, doamnele se duc pentru un machiaj și pleacă și cu dinții mai albi. Ce înțeleg, însă, acești oameni este că albirea dentară necesită mai multe investigații până să fie realizată. Nu de puține ori vin persoane care vor să aibă dinții mai albi, dar nu vor să își trateze cariile. Aceste persoane nu sunt conștiente riscurilor la care se expun pe termen lung, mai ales dacă optează pentru o albire realizată aleator, prin diverse metode mai mult sau mai puțin certificate, și fără aprobarea unui medic stomatolog. Această măsură este similară automedicației… care, se știe foarte bine, că la români e boală grea.
Spre deosebire de restul metodelor atât de populare atât online cât și offline, tratamentul de albire profesională se finalizează într-o singură vizită la medicul stomatolog (sau, în anumite cazuri până la trei ședințe). Întregul proces durează până la maxim o oră, având rezultate vizibile imediat.
Efectul albirii profesionale a dinților poate dura de la câteva luni, până la câțiva ani, acesta variind de la o persoană la alta. Menținerea efectului depinde în totalitate de obiceiurile alimentare și de igienă orală. Totodată, efectul poate fi întreținut cu un simplu kit de albire a dinților ce poate fi utilizat acasă.
Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu gingii sau dinți sensibili, cele alergice la peroxid, precum și persoanele ce au carii dentare, gingii expuse sau smalț erodat nu pot urma un tratament profesional de albire a dinților. De asemenea, vârsta minimă recomandată pentru a urma un tratament de albire profesională este de 16 ani, când dantura este complet dezvoltată.
În final, principalul risc al albirii dentare îl reprezintă creșterea sensibilității danturii, însă aceasta este superficială și dispare odată cu încheierea tratamentului. Utilizarea unei paste de dinți cu un conținut mai ridicat de fluor sau cu efect de atenuare a hipersensibilității dentare va avea efecte benefice.