DentaClinic

Detartraj in timpul sarcinii
septembrie 11, 2018
In ce consta detartrajul dintilor
septembrie 11, 2018

De multe ori am intalnit intrebarea: ” Detartrajul este indicat ?”

In principiu, igiena orala corespunzatoare, efectuata prin periajul regulat, corect al dintilor, insotit de folosirea atei dentare, conduce la eliminarea tartrului si impiedica formarea lui in continuare. Exista totusi persoane care se confrunta cu o predispozitie pentru formarea tartrului, datorita prezentei unei mari concentratii de saruri minerale in saliva acestora.

De asemenea, chiar si la persoanele care nu prezinta o predispozitie naturala, actiunea anumitor factori, cum ar fi natura alimentelor (un consum exagerat de alimente bogate în glucide, calciu, fosfor), deficitul de vitamina A, B6, PP, pozitia dintilor, prezenta protezelor dentare, a lucrarilor protetice de tipul puntilor, a obturatiilor (plombe), favorizeaza depunerea tartrului dentar.

Tartrul are ca sursa bacteriile prezente in gura, care formeaza in timp placa dentara. Prin mineralizarea placii bacteriene, rezulta o matrice minerala asemanatoare pietrei Ponce, care gazduieste milioane de microorganisme.

Tartrul poate fi indepartat doar cu instrumente profesionale, in cabinetul stomatologic, mai ales ca exista si tartru situat subgingival; acesta poate scapa neobservat la simpla examinare a dintilor, dar apare pe radiografii. Se acumuleaza sub forma de benzi si este inchis la culoare.

Tartrul dentar este cantonat indeosebi in zonele in care periajul dentar este mai dificil sau imposibil (fata linguala a frontalilor inferiori, ultimele masele, lucrarile dentare, pe dintii care nu sunt folositi in masticatie). Tartrul dentar poate fi situat si deasupra gingiei. La inceput are o culoare alb-galbuie, apoi devine maroniu datorită pigmenţilor alimentari sau nicotinei.

Detartrajul este important si ca prima linie a tratamentului parodontal nechirugical. Detartrajul are de asemenea efecte benefice la nivel estetic, prin indepartarea diferitelor pete, in acelasi timp oferind o senzatie de “curat”.

Multi pacienti au indoieli si nu sunt siguri daca detartrajul este indicat sau nu.

Detartrajul este indicat ?

Detartrajul este indicat ?

Una dintre intrebarile frecvente este referitoare la cum traiau oamenii, inainte, fara detartraj. Regimul alimentar s-a schimbat foarte mult in ultimele 2-3 generații. Inainte nu se consuma zahar rafinat pentru ca nu exista, se consuma mult mai putina carne iar hrana era naturală, fara aditivi, conservanti, modificata genetic etc.

Exista de asemenea tendinta de a considera ca stratul de tartru protejeaza smaltul dintilor si nu ar trebui inlaturat. Adevarul este ca tartrul distruge in timp smaltul dintilor, duce la aparitia cariilor, sensibilizeaza dintii la cald si rece, provoaca sangerari ale gingiei, ducand in timp la boala parodontala.

O alta nedumerire este daca intr-adevar detartrajul este indicat la copii.

Este foarte important sa se stie ca tartrul afecteaza dantura inca din copilarie si apare atat la dintii de lapte, cat si la cei permanenti sau cei pusi. Profilaxia dentara este extrem de importanta la copii. Cu cat se descopera mai devreme o eventuala predispozitie a copilului spre formarea tartrului, cu atat mai bine.

In mod surprinzator, tartrul si cariile sunt foarte frecvente in randul copiilor, de la varste foarte fragede. Studiile arata ca peste 20% dintre micutii cu varsta de doi ani, sau chiar mai mici, prezinta carii sau tartru. Dintii de lapte ai copiilor sunt mult mai sensibili si mai expusi la bacterii decat cei ai adultilor. In cazul copiilor cu dinti de lapte, medicii nu recomanda detartrajul, de aceea este foarte important sa fie prevenita aparitia tartrului.

Pentru copii cu varste de pana in 12-14 ani, se utilizeaza tehnicile manuale de detartraj si in special periajul profesional.

Exista si pacienti care sunt de parere ca detartrarea dintilor mobili ar duce la mobilizarea si mai accentuata a acestora, tartrul fiind, de fapt, ceea ce i-ar mentine stabili pe arcada. Rationamentul este complet gresit, deoarece placa bacteriana de pe suprafetele de tartru agraveaza parodontopatia si mobilitatea dentara produsa de aceasta, accelerand pierderea dintilor.

Prin urmare, este foarte important sa stim ca detartrajul este indicat  si ca nu exista efecte adverse ale detartrajului asupra dintilor, ci numai efecte benefice, fiind, nu un moft, ci o reala necesitate, caci  sanatatea si aspectul estetic al danturii ne afecteaza viata intr-un mod major.

Vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru tratamente profilactice, sunt esentiale pentru prevenirea si inlaturarea eventualelor probleme de sanatate dentara.