DentaClinic

Detartraj dentar-pareri
septembrie 11, 2018
Detartrajul este indicat ?
septembrie 11, 2018

Deoarece este un subiect foarte important pentru sanatatea mamicilor in devenire, vom discuta in cele ce urmeaza despre posibilitatea de a beneficia de un detartraj in timpul sarcinii.

Sarcina este una dintre cele mai deosebite si fericite perioade din viata unei femei si necesita ingrijiri speciale, pentru asigurarea sanatatii mamei si a copilului. Femeile insarcinate sunt mai expuse riscului de aparitie a complicatiilor dentare, din cauza modificarii profilului hormonal, precum si a scaderii capacitatii de aparare a sistemului imunitar.

Pe fondul modificarilor organismului in timpul sarcinii si in conditiile unei igiene dentare precare se produce acumularea si modificarea placii bacteriene, bacteriile devin mai agresive favorizand infecţii orale. O infectie la nivel bucal nu este deloc o veste buna in sarcina, pentru ca aceste bacterii se pot raspandi in tot organismul, prin intermediul sangelui. Exista studii care atesta o reala legatura intre parodontopatii si nasterile premature sau a unor copii cu greutatea sub normal. Toti acesti factori conduc la concluzia ca un detartraj in timpul sarcinii este esential, pentru prevenirea si tratarea problemelor de sanatate orala.

In aceasta frumoasa, dar sensibila, perioada a vietii unei femei, gingiile pot fi inflamate, poate aparea sangerarea usoara, atat spontan, cat si la periaj, poate aparea durerea la nivel gingival, pacienta evitand efectuarea unui periaj corect. Acest fapt conduce la accentuarea fenomenelor inflamatorii. Netratata la timp, gingivita poate evolua catre boala parodontala, o afectiune extrem de grava in care, pe langa inflamarea tesutului gingival, se produce si o resorbtie osoasa, care in timp va duce la pierderea iremediabila a dintelui de pe arcada.

In timpul sarcinii, orice patologie dentara deja existenta se poate agrava. De aceea este indicat ca pacienta sa incerce sa trateze afectiunile dentare deja existente, inainte de a ramane insarcinata. Orice femeie care doreste sa ramana insarcinata trebuie sa efectueze un examen stomatologic complet. In cursul acestui examen medicul poate depista existenta unei inflamatii gingivale de cauza locala (tartru, obturatii supraextinse, lucrari protetice incorect adaptate la nivel gingival), procese carioase simple sau complicate cu gangrene pulpare care se pot acutiza pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

Profilaxia dentara in timpul sarcinii

Profilaxia dentara in timpul sarcinii

Profilaxia joaca un rol decisiv si in acest caz. Prevenirea acestor complicatii se poate realiza prin:

 • periaj corect de doua ori pe zi, chiar daca gingiile sangereaza si sunt inflamate sau dureroase
 • folosirea unei ape de gura pe baza de fluor
 • folosirea atei dentare
 • efectuarea unui control stomatologic, insotit de un periaj profesional si un detartraj, in timpul sarcinii
 • reducerea consumului de glucide

Igiena orala este esentiala in sarcina.  Totusi, indiferent cat de bine ne ingrijim dintii, zi de zi, aparitia placii bacteriene sau a tartrului sunt inevitabile, cu deosebire in perioada sarcinii. Detartrajul dentar se realizeaza periodic si este cea mai bună metoda de prevenire a afectiunilor dentare.

Astfel, chiar daca inainte nu ai acordat o atentie speciala acestui fapt, chiar ar fi indicat sa faci un detartraj in timpul sarcinii.

Sunt multe persoane care suporta un astfel de tratament fără niciun fel de anestezic. In cazul unei sensibilitati crescute la durere, este bine de stiut ca anestezia locala este permisa si in perioada sarcinii.

 

 

Problemele stomatologice cele mai frecvente la gravide sunt:

 • Gingivita de sarcina

Gingiile inflamate sunt foarte sensibile si sangereaza usor. Gravida poate evita periajul si astfel se vor accentua fenomenele inflamatorii. In acest sens, de preferat ar fi sa se foloseasca o periuta moale sau din fibre naturale si neaparat sa nu se renunte la periajul regulat.

 • Granulomul de sarcina (epulis gravidarum)

Apare ca o umflatura inchisa la culoare, la nivelul gingiei dintilor frontali maxilari, adesea dezvoltata pe fondul unei gingivite preexistente. Tratamentul consta intr-o buna igiena orala, detartraj și periaj, iar dacă granulonul este de dimensiuni mari se va face excizia acestuia. Tumora de sarcina dispare de asemenea de la sine dupa nastere, dar uneori se poate intampla ca aceasta sa nu dispara in totalitate, impunandu-se indepartarea chirurgicala.

 • Cariile si eroziunile dentare

Cariile apar mai facil in aceasta perioada, deoarece exista o pofta mai mare de alimente dulci, iar greata matinala poate impiedica periajul corect, mai ales in zonele posterioare ale cavitatii orale. De aceea, in toate cazurile, medicul specialist va recomanda un detartraj in timpul sarcinii.

Femeia insarcinata este un pacient aparte pentru medicul stomatolog, necesitand o atentie deosebita si o abordare specifica in cabinet. Pentru a te simti cat mai confortabil la dentist, urmeaza urmatoarele sfaturi:

 • Evita pe cat posibil programarile de dimineata deoarece poti avea o senzatie de greata accentuata
 • Mentine o buna circulatie la nivelul picioarelor, stand pe scaunul stomatologic fara sa-ti incrucisezi picioarele, iar, daca sarcina este mai avansata, medicul poate pozitiona o perna mica sub soldul drept si varecomanda sa te inclini usor spre stanga pentru a evita starile de ameteala si greata, cauzate de nivelul scazut al presiunii sangelui
 • Discuta cu medicul stomatolog, astfel incat sedintele sa fie cat mai scurte

Al doilea trimestru de sarcina este perioada cea mai recomandata pentru a program o vizita de rutina la un profesionist in medicina dentara, dar la semnalarea unor probleme in orice moment pe durata sarcinii, apelati fara ezitare la un control de urgenta.

Detartrajul in timpul sarcinii nu este numai recomandat, ci absolut necesar pentru evitarea complicatiilor ulterioare ale starii de sanatate ale mamei si copilului.