Unii pacienti considera ca este necesar atunci cand ti s-a depus placa bacteriana (tartrul) si nu se poate indeparta altfel , prin periaj obisnuit. Ceilalti pacienti obisnuiesc sa il faca reglat, profilactic.
Detartrajul este o procedura medicala prin care se indeparteaza placa dentara si depozitele de tartru de pe dinti. In timp, tartrul duce la formarea cariilor si gingivita, care poate evolua in parodontita.
Printr-o tehnica de periaj corecta, prin folosirea apei de gura si a atei dentare, nu doar ca se previne aparitia parodontopatiei, dar se si ingreuneaza aparitia placii bacteriene si implicit a tartrului dentar. Totusi, indiferent cat de bine ne ingrijim dintii, aparitia placii bacteriene si acumularea de tartru sunt inevitabile pentru fiecare dintre noi. Bacteriile se formeaza in gura, de fiecare data cand mancam sau bem si, in ciuda faptului ca ne periem dintii cu regularitate si folosim masuri de igienizare, unele dintre ele persista.
Aceasta procedura stomatologica reprezinta un subiect foarte controversat, parerile despre detartrajul dentar fiind diverse.
Un punct de discutii este reprezentat de intrebarea daca este sau nu dureros. Parerea generala este ca detartrajul, in principiu, nu e dureros, dar depinde si de problemele dentare existente. Unele persoane sustin ca exista un disconfort in timpul efectuarii sale, dar este perfect suportabil. Daca pacientul este foarte sensibil la durere , medicul specialist poate oricand anestezia zona.
Alt subiect de interes este reprezentat de caracterul sau regulat. Aici parerile sunt impartite, unii apeleaza la detartraj o data pe an, in timp ce altii de doua ori pe an. Cei care fac detartraj o data la 6 luni afirma ca, astfel, placa bacteriana depusa intre sedinte este mult redusa, mirosul neplact redus, sedinta de tratament dureaza mult mai putin, iar procedura este total nedureroasa.
De ce ne facem detartraj ?
Privind necesitatea unui detartraj dentar-pareri, regasim diverse opinii. Unii pacienti merg la detartraj pentru ca observa depunerea de placa bacteriana si instalarea unui miros neplacut. Pentru ca vrem sa prevenim eventualele probleme, sau sa ne salvam dintii care deja au probleme, spun restul.
Sunt unele pareri neavizate, total eronate, referitoare la faptul ca tartrul ar avea rolul de a proteja dintii si a-i face mai rezistenti, a-i sustine si ca, odata ce ai dat acel tartru jos, stabilitatea si sensibilitatea dintilor scade si pot aparea probleme si dureri. De fapt, tartrul este cel care dauneaza cel mai mult danturii. De aceea este atat de necesar detartrajul dentar.
Toti pacientii considera ca se merita sa faci detartraj regulat, decat sa isi piarda dintii, lucru ireversibil si cu urmari greu de gestionat. Ca si cost, categoric, toti sunt de parere ca detartrajul te salveaza de la cheltuieli cu mult mai mari.
Cei care si-au facut de curand un detartraj dentar se felicita pentru alegerea facuta, fiind multumiti de rezultate, afirmand ca dantura lor, mult mai alba, a fost admirata de cei apropiati lor.
Pentru toti pacientii este deosebit de placuta senzatia de prospetime oferita de detartraj: dinti curați, netezi si luciosi, precum si respiratia placut mirositoare.
Vorbind despre detartraj dentar-pareri, intalnim opinii unanime privind efectele detartrajului si anume, ca, ulterior tratamentului, s-a vazut clar diferenta, s-au albit dintii, a aparut o senzatie de curatenie si a disparut complet mirosul neplacut.
Efectele sunt fizice, dar si psihice, pacientii care isi ingrijesc regulat, in acest fel, dantura, simtind o multumire si o stima de sine crescuta.