Pentru a putea intra in subiectul detartraj-avantaje si dezavantaje, trebuie sa intelegem exact ce este detartrajul dentar si faptul ca trebuie sa urmam intotdeauna opinia avizata a medicului specialist si nu zvonurile de pe internet.
Detartrajul este o procedura practicata in stomatologie, de natura neinvaziva, care are rolul de a inlatura placa bacteriana, precum si tartrul sau piatra care se gaseste pe dantura, rolul sau final fiind acela de a rezulta o suprafata dentara neteda si curata.
Periajul de dupa mesele principale curata dintii si elimina resturile. Dar, microorganismele pot ramane in spaţiile inaccesibile, unde formeaza deja cunoscuta placa bacteriana care in timp se mineralizeaza, provocand aparitia tartrului si a petelor vizibile de culoare mai inchisa decat dintele.
Exista doua tipuri de tartru: supra si subgingival. Tartrul supragingival are o culoare alb-galbui cu consistenta redusa la inceput dar poate ajunge la un maroniu negru daca se impregneaza cu coloranti alimentari sau nicotina la fumatori; mineralizarea acestuia se face datorita prezentei salivei.
Tartrul subgingival este de culoare inchisa si de duritate mai mare.
In general, gingiile pacientilor cu depuneri de tartru sunt inflamate si sangereaza frecvent la periaj.
Daca tartrul nu este indepartat periodic, afecteaza si tesutul de sustinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducând la mobilizări ale dintilor afectati si, in final, la pierderea lor.
Tartrul nu se poate indeparta prin metodele de igiena obisnuite. In timp, depozitul se mareste, apasa pe gingie, aceasta se retrage, lasand dezgolita, de cele mai multe ori, radacina dintelui.
Vorbind despre detartraj-avantaje si dezavantaje, regasim foarte multe avantaje:
Dinti perfect curati
Nu se poate vorbi despre dezavantaje reale, in ce priveste detartraj avantaje-dezavantaje, deoarece avantajele sunt covarsitoare.
Ca dezavantaj, ar putea fi mentionat faptul ca dupa efectuarea detartrajului poti resimti o usoara durere la contactul cu lichide/alimente mai reci sau mai calde. Aceasta senzatie dispare de la sine in cateva zile si se poate ameliora imediat cu ajutorul unei fluorizari si a periajului profesional.
Detartrajul are efecte benefice asupra sanatatii danturii cat si asupra starii noastre generale de sanatate. Tartrul nu trebuie lasat sa actioneze, in caz contrar, consecintele putand fi foarte grave.
Astfel, acumularea de tartru determina initial inflamarea gingiilor, afectiune numita gingivita.
Daca tartrul persistă perioade mai îndelungate pe dinti si, in special in regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar si osul. Acesta, in încercarea de a se proteja de infectia cauzata de bacterii, se retrage, iar implantarea dintilor scade. Scaderea stabilitatii dintilor in os duce, eventual, la pierderea acestora, fenomen ce poarta numele de boala parodontala.
Chiar si odata declansata, daca este descoperita la timp, boala parodontala poate fi stopata, iar cauza inlaturata prin detartraje regulate.
Luand in considerare discutia despre detartraj avantaje-dezavantaje, in general, se recomanda efectuarea unui detartraj odata la 6 luni, iar la pacientii cu implanturi dentare o data la 4 luni.
Va asteptam cu drag in clinica noastra, pentru ca un medic specialist, in urma consultului minutios, sa stabileasca frecventa detartrajelor, necesara mentinerii sanatatii dumneavoastra orale.
Echipa DentaClinic te asteapta cu drag