DentaClinic

7 motive pentru care te pot durea dinții – în afara cariilor – care te vor șoca
iunie 13, 2018
Top cele mai bune și cele mai rele alimente și băuturi pentru dantura ta
iunie 27, 2018

Dinții albi și strălucitori reprezintă o carte de vizită pe care ne-o dorim toți. Cu toate acestea, consumul de alcool, tutun, băuturi acidulate și nu numai, ne împiedică să ne atingem visul. Totuși, dacă în cazul adulților îngălbenirea dinților poate fi mai ușor justificată, este normal să ne îngrijorăm atunci când observăm că dinții copiilor noștri își modifică nuanța fiind mai mult galbeni decât albi. În cazul copiilor, modificarea culorii dinților poate avea mai multe cauze. De la distrugerea smalțului dentar, la traume și consum de medicamente care afectează compoziția dintelui și până la pătarea alimentară și adoptarea unor obiceiuri de igienă deficitare.

Întrucât tratamentul pentru îngălbenirea dinților este direct dependent de cauză, recomandăm ca prim pas comunicarea grijilor dumneavoastră către medicul stomatolog ce vă îngrijește copilul (dacă nu aveți un stomatolog specializat în tratamentul copiilor, vă recomandăm să urmăriți singura clinică stomatologică pentru copii din Râmnicu Vâlcea).

Culoarea naturală a dinților

În cazul în care copilul dumneavoastră are atât dinți permanenți cât și temporari în gură, este posibil  să observați o diferență semnificativă de culoare între ei. Stratul exterior al dinților permanenți este semi-translucid, ceea ce înseamnă că o parte a dentinei care alcătuiește țesutul interior al dintelui iese la iveală. Pe de altă parte, dinții de lapte au mai puțină dentină, motiv pentru care par mai albi. Așadar, este normal ca dinții permanenți să fie mai galbeni decât cei de lapte.

Îngrijirea orală

Foarte mulți părinți ignoră importanța unui periaj corect, realizat cu regularitate. Periajul și ața dentară pot îndepărta substanțele ce formează tartrul și determină apariția colorației galbene (vedeți cum se realizează un periaj corect aici). Copilul trebuie încurajat să se spele pe dinți de două ori pe zi, să utilizeze ața dentară o dată și să își clătească gura de fiecare dată când a consumat alimente sau băuturi care pot păta dinții. Acest lucru realizat zilnic, alături de un periaj profesional la fiecare 6 luni (vedeți periajul profesional pentru copii realizat la Denta Clinic aici) asigură un zâmbet alb și sănătos.

 

Alimentația determină îngălbenirea dinților

Alimentele consumate, precum și băuturile ingerate ne pot afecta dinții. Alimentele și băuturile pigmentate (precum afinele, cireșele, ceaiul, cafeaua) pot duce la colorarea dinților. De asemenea, alimentele sau băuturile care slăbesc smalțul (precum băuturile răcoritoare) pot facilita colorarea dinților. În acest sens, recomandăm să vă încurajați copiii să-și clătească gura cu apă după ce consumă aceste alimente.

 

 Factori interni ce duc la îngălbenirea dinților

În cazul în care smalțul dentar este subțire există neșansa apariției unei decolorări. De  asemenea, trauma dintelui poate duce la distrugerea smalțului. Și sângerarea internă poate determina închiderea la culoare a dentinei. Tulburările genetice, anumite boli sau alimentația precară a mamei în timpul sarcinii pot afecta dinții copilului.

Medicamentele

Chimioterapia infantilă poate compromite compoziția dinților. La fel, antibioticele din clasa tetraciclinelor pot determina apriția decolorării dentare. De asemenea, expunerea excesivă la fluor în timpul copilăriei are ca efect mineralizarea redusă a dinților. Acest fapt duce la decolorarea dinților. Cu toate că în general fluoroza cauzează pete albe, dugi sau alte pete pe dinți, ea se face responsabilă și de îngălbenirea dentară.

 

Ce este de făcut?

Dacă aveți îngrijorări cu privire la culoarea dinților copilului dumneavoastră, vă recomandăm să discutați cu medicul dentist. Evitați utilizarea produselor de albire acasă. Riscați să faceți mai mult rău decât vă imaginați.

La Denta Clinic Kids vă așteaptă medici specializați în tratamentul copiilor, cu experiență, care vă pot oferi cele mai bune soluții.

Pentru o programare (consultație GRATUITĂ) apelați: 0350.914

Str. Calea lui Traian nr. 135, intrare pe gang, vis a vis de Romtelecom.

Urmăriți-ne și pe Facebook.