În cazul în care copilul dumneavoastră are atât dinți permanenți cât și temporari în gură, este posibil să observați o diferență semnificativă de culoare între ei. Stratul exterior al dinților permanenți este semi-translucid, ceea ce înseamnă că o parte a dentinei care alcătuiește țesutul interior al dintelui iese la iveală. Pe de altă parte, dinții de lapte au mai puțină dentină, motiv pentru care par mai albi. Așadar, este normal ca dinții permanenți să fie mai galbeni decât cei de lapte.
Foarte mulți părinți ignoră importanța unui periaj corect, realizat cu regularitate. Periajul și ața dentară pot îndepărta substanțele ce formează tartrul și determină apariția colorației galbene (vedeți cum se realizează un periaj corect aici) . Copilul trebuie încurajat să se spele pe dinți de două ori pe zi, să utilizeze ața dentară o dată și să își clătească gura de fiecare dată când a consumat alimente sau băuturi care pot păta dinții. Acest lucru realizat zilnic, alături de un periaj profesional la fiecare 6 luni (vedeți periajul profesional pentru copii realizat la Denta Clinic aici) asigură un zâmbet alb și sănătos.
Alimentele consumate, precum și băuturile ingerate ne pot afecta dinții. Alimentele și băuturile pigmentate (precum afinele, cireșele, ceaiul, cafeaua) pot duce la colorarea dinților. De asemenea, alimentele sau băuturile care slăbesc smalțul (precum băuturile răcoritoare) pot facilita colorarea dinților. În acest sens, recomandăm să vă încurajați copiii să-și clătească gura cu apă după ce consumă aceste alimente.
În cazul în care smalțul dentar este subțire există neșansa apariției unei decolorări. De asemenea, trauma dintelui poate duce la distrugerea smalțului. Și sângerarea internă poate determina închiderea la culoare a dentinei. Tulburările genetice, anumite boli sau alimentația precară a mamei în timpul sarcinii pot afecta dinții copilului.
Chimioterapia infantilă poate compromite compoziția dinților. La fel, antibioticele din clasa tetraciclinelor pot determina apriția decolorării dentare. De asemenea, expunerea excesivă la fluor în timpul copilăriei are ca efect mineralizarea redusă a dinților. Acest fapt duce la decolorarea dinților. Cu toate că în general fluoroza cauzează pete albe, dugi sau alte pete pe dinți, ea se face responsabilă și de îngălbenirea dentară.
Dacă aveți îngrijorări cu privire la culoarea dinților copilului dumneavoastră, vă recomandăm să discutați cu medicul dentist. Evitați utilizarea produselor de albire acasă. Riscați să faceți mai mult rău decât vă imaginați.
La Denta Clinic Kids vă așteaptă medici specializați în tratamentul copiilor, cu experiență, care vă pot oferi cele mai bune soluții.
Str. Calea lui Traian nr. 135, intrare pe gang, vis a vis de Romtelecom.
Urmăriți-ne și pe Facebook.