Multe persoane inca nu stiu ce inseamna detartraj dentar. Detartrajul reprezinta procedeul de indepartare a tartrului si a petelor de pe suprafata dintilor, calcar si pete care pot afecta sanatatea danturii si a gingiilor. Prin detartraj se indeparteaza placa de tartru nu doar de la suprafata dintilor, ci si supragingival si subgingival.
Procesul de depunere a tartrului incepe inca din copilarie, din momentul in care apar dintii definitivi. Incepe cu depunerea bacteriilor pe dinti, continua cu aparitia placii bacteriene si se finalizeaza prin formarea tartrului.
Ca sa intelegem ce inseamna detartraj dentar, trebuie mai intai inteles termenul de tartru. Ca si consistenta, tartrul este poros, el strangand ca un burete placa bacteriană, care se depune în mai multe straturi si se mineralizeaza, in reactie cu sarurile de calciu din saliva.
Detartrajul regulat poate preveni formarea de carii si afectiunile parodontale care pot duce chiar la pierderea dintilor, caci tartrul neindepartat periodic afectează deopotriva dintele, gingia si tesutul de sustinere a dintelui.
In prezent, din ce in ce mai multi oameni devin constienti de ceea ce inseamna detartraj dentar si de faptul ca oricine are o singura sansa de a-si pastra sanatoasa dantura. Astfel, ei inteleg necesitatea consultului de control stomatologic regulat, in cadrul caruia trebuie efectuat si detartrajul, in cazul in care este necesar.
Detartrajul se efectueaza in cabinetele stomatologice si poate fi realizat in 3 moduri: manual, cu ultrasunete si cu aer comprimat (sonic).
-tartrul supragingival
-pete ale smatului
-tartrul din şantul gingival
-gingivostomatia ulcero-necrotica, cu depozite de tartru
-la bolnavii hemofilici, fiind mai putin
traumatizant decat cel manual
-in interventii chirurgicale, in cazul unor depozite foarte aderente
Acesta este mijloc modern, mai putin dureros, preferat si mai bine suportat de catre pacienti, precum si mai putin traumatizant asupra structurilor dentare, decât detartrajul manual.
Curatarea cu ultrasunete nu este o inventie noua. Metoda de curatare cu ultrasunete a fost creata in anii 1950 si era folosita, in principal pentru curatarea pieselor de aeronave. Acesta nu a devenit disponibila pentru uz dentar decat mult mai tarziu.
Detartrajul cu ultrasunete este mult mai eficient pentru indepartarea tartrului decat cel manual si poate elimina de pe dinte petele dificile, cum ar fi cele de cafea, ceai si nicotina.
Acest detartraj este totusi contraindicat pentru copii, gravide, la nivelul plagilor chirurgicale, la pacientii cu peace-maker si la cei cu proteze valvulare.
Detartrajul se recomanda a fi efectuat regulat, o data la fiecare sase luni. Este recomandata combinarea detartrajului manual cu cel ultrasonic.
Detartrajul face parte din masurile obligatorii de igiena buco-dentara, pentru prevenirea anumitor boli care se manifestă la nivelul gingiilor. In cadrul cabinetului stomatologic veti afla exact ce inseamna detartraj dentar.
Va asteptam la Dentaclinic pentru igienizari regulate, complete, ce includ: detartraj, air-flow pentru eliminarea coloratiilor dintilor si periajul profesional.