DentaClinic

Știi cum să alegi corect periuța și păstuța de dinți pentru copilul tău?
februarie 7, 2018
5 motive să alegi fațetele dentare pentru un zâmbet perfect
februarie 22, 2018

Tuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să ne confruntăm cu o durere de dinți. Durerea dentară este una dintre cele mai greu de suportat dureri, pentru că se produce cel mai adesea într-un mediu închis. De regulă aceasta apare odată cu iritarea nervilor dinţilor sau atunci când gingiile sunt inflamate din cauza prezenţei tartrului subgingival. Cu toate că dinţii sănătoşi nervii sunt protejaţi de smalţ şi dentină, diferite leziuni care apar la suprafaţa acestora (carii sau fracturi) afectează, în final, nervul dintelui.

Durerea de dinţi poate apărea brusc, fiind foarte violentă, pulsatilă și chiar insuportabilă.

Astfel, primul pas pe care trebuie să îl faceți pentru a rezolva această problemă este să vă faceți o programare la medicul stomatolog. Apoi, pentru a calma aceste dureri, până suntem programaţi la un cabinet stomatologic, vă oferim câteva soluții rapide și eficiente:

Apa de gură

În special în cazurile în care durerea este cauzată de inflamarea gingiei, foarte eficiente sunt clătirile cu apă de gură, care conţine clorhexidrină. Se clăteşte zilnic timp de câteva zile pentru a avea efectul dorit.

Sucul de usturoi sau de ceapă

Sucul de ceapă sau de usturoi, care are o concentraţie mare de arsenic, se aplică pe un tampon de tifon direct pe dintele afectat, câte o jumătate de oră. Sucul de usturoi are efect similar cu cel al unui anestezic.

O compresă caldă va bloca semnalele de durere emise de organism, având în final un efect similar cu un analgezic. Se aplică o compresă caldă direct pe zona dureroasă.

Uleiul de cuișoare

Cuişoarele, datorită conţinutului de eugenol – antiinflamator, antibacterian şi analgezic, reprezintă un remediu extrem de eficient împotriva durerii violente de dinţi. Foarte eficient este uleiul de cuişoare, care are o concentraţie foarte mare de eugenol: se aplică cu un beţigaş pe dintele dureros, masându-se uşor. Acest produs nu este indicat femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani.

Mușețelul

Muşeţelul este o altă plantă eficientă în durerile dentare foarte puternice, agravate de aerul rece sau de mâncărurile şi lichidele reci sau foarte calde.

Ceaiul de muşeţel dezinfectează şi calmează toate inflamaţiile mucoasei bucale. Dacă este vorba de inflamaţii gingivo-bucale, de carii adânci, sensibile, de leziuni buco-linguale, este bun ceaiul de muşeţel cald.

Dacă este vorba de abcese, paradontopatii purulente, este bun ceaiul rece. Ceaiul de muşeţel concentrat se poate folosi în cazuri grave de paradontopatii cu risc purulent. Se folosesc 3 linguriţe la o cană cu apă clocotită, se lasă la macerat o oră.

Se foloseşte o cană la 6 ore, se ia o gură de ceai şi se plimbă încet prin gură timp de 1-2 minute, după care se scuipă şi se repetă cu tot conţinutul cănii.

Gheața

Gheaţa aşezată într-un tifon, aplicata pe zona dureroasă, inflamată, calmează foarte eficient durerea pulsatilă.

Contraindicații

Analgezicele sunt foarte eficiente în reducerea durerii insuportabile apărute la un dinte. Paracetamolul, asociat sau nu cu codeina, poate calma temporar aceste dureri. Ibuprofenul este eficace în tratarea durerii violente, dar are efectul de a reactiva bacteriile, întreţinând infecţia existentă.

Alcoolul este contraindicat în aceste dureri, incluzând aici şi alcoolul medicinal, deoarece nu are nici un efect local benefic şi, mai mult decât atât, poate determina lezarea mucoasei bucale acolo unde este aplicat.