Când se nasc, ei ne acaparează întreaga atenție, iar tendința noastră spre ideal nu scade cu nimic, ci se inoculează cu atât mai mult, devenind o obsesie. Îi alăptăm, sau nu, le căutăm alimentele cele mai bune, produsele de îngrijire oportune, și mereu vrem ce este mai bun pentru ei.
Când le dau primii dințișori sunt deja măricei. Începem să obosim să fim superpărinți… cu toate că de aici munca noastră devine cu adevărat serioasă. Joaca s-a terminat, iar amănuntele încep să conteze cu adevărat. Înțelegem că trebuie să îi spălăm, chiar și numai cu apă, de când li se inflamează gingiuțele, folosind periuțele-degetar. Apoi trecem la diversele modele adaptate vârstelor și preferințelor, tot mai vocale, ale lor.
Totuși, când fac trei-patru anișori, iar gurița este complet „înflorită”, trebuie să realizăm că a venit momentul să îl luăm de mânuță și, pentru că ne pasă cu adevărat să fie un om de succes cu un zâmbet de invidiat, îl ducem la stomatolog. Există multe motive pentru care ar trebui să nu ne lăsăm intimidați de lacrimile și tăvălelile lor inocente și să luăm inițiativa tutelară dar, în acest articol, ne vom concentra atenția în mod deosebit asupra motivelor pentru care, începând de la cea mai fragedă vârstă, trebuie să alegem periajul profesional.
Periajul profesional este o măsură preventivă realizată doar în cabinetul stomatologic de către medicul dentist. În cazul adulților, această operațiune este cel mai adesea întâlnită sub denumirea de detartraj. Totuși, vorbind despre copii, se acționează în principal pentru a îndepărta placa bacteriană. Scopul acestei măsuri de prevenție este de a completa metodele de igienă orală pe care pacientul şi le poate aplică singur, acasă.
O parte din părinți tratează periajul dentar realizat acasă ca pe o joacă. În consecință, lasă copilașii să și-l aplice singur. Mai mult sau mai puțin stângaci, aceștia apreciază totuși intenția și efortul. DAR, oricât ar fi de pricepuți copilașii, șansele ca operațiunea să respecte corect pașii, sunt mici. Din acest motiv, adeseori apar cariile.
Chiar și în cazul copiilor care sunt spălați pe dinți de către părinți, șansele de a realiza un periaj ca la carte sunt direct proporționale cu vârsta copilului. Altfel spus, cu cât sunt mai mici copiii, cu atât răbdarea acestora este mai fragilă și cele 30 secunde/arcadă pot fi muncă sisifică.
La fel ca în cazul adulților, atunci când începe să se formeze placa bacteriană, șansele ca aceasta să fie îndepărtate printr-un periaj normal, realizat acasă sunt din ce în ce mai mici. Astfel, pentru a preveni apariția cariilor, a bolilor gingivale și chiar căderea prematură a dinților, se recomandă îndepărtarea acesteia prin periajul profesional realizat în cabinetele stomatologice.
Realizând un program de igienă orală, medicul stomatolog poate, pe de-o parte, preveni apariția bolilor orale, și, pe de altă parte, poate ține sub control creșterea și dezvoltarea normală a danturii definitive.
Copilașilor le plac dulciurile și sucurile… și mâncărurile „gustoase” (bogate în coloranți alimentari și substanțe artificiale). Toate aceste componente externe contribuie la închiderea la culoare sau chiar la pătarea dinților. Astfel, prin intermediul periajului profesional realizat în cabinetele stomatologice, toate aceste discromii exogene (colorații ale dinților) pot fi îndepărtate, redând dintelui albul natural, atât de râvnit!
Niciunui copil nu îi place să meargă la dentist. De altfel, micuții au tendința de a spune nu oricărui lucru ce nu le inspiră siguranță sau care ar putea semnaliza, într-un fel sau altul, durerea. Totuși, dacă sunt aduși de mici, pentru periaj, au ocazia să asocieze experiența plăcută și deloc dureroasă din timpul periajului, cu ideea de stomatolog – anulând, pe această cale, imaginea de „bau bau”.
Prima experiență este extrem de importantă. Ba chiar am putea spune că este definitorie în relația viitorului pacient adult cu stomatologia. Din acest motiv, considerăm că revine în responsabilitatea noastră, a părinților, să îi ajutăm pe copiii noștri să se împrietenească de mici cu medicii stomatologi.
Pe acest principiu, tocmai pentru un viitor fără carii, la Denta Clinic, realizăm regulat programul Denta Clinic Kids prin care ne dorim să formăm copiilor o imagine cât mai plăcută legată de ce înseamnă stomatologie.
Mai stați pe gânduri?
Săptămâna aceasta Denta Clinic Kids va fi disponibil vineri.
www.facebook.com/DentaClinicKids
Și așa stomatologia devine o joacă de copii!