În ultimul deceniu, băuturile sportive au devenit tot mai populare, însă ceea ce nu știe majoritatea băutorilor este faptul că ele nu sunt chiar cele mai grozave pentru dinți. Cercetările ștințifice au demonstrat faptul că nivelul pH-ului din multe astfel de băuturi poate duce la eroziunea dinților (datorită componentelor acide). Mai mult, acestea sunt adesea bogate în zaharuri care acționează ca și hrană pentru bacteriile producătoare de acid, care apoi se strecoară în fisurile din dinți, provocând cariile dentare.
Apa de la robinet conține în cele mai multe cazuri cantități ridicate de fluor. Contrar acestui fapt, majoritatea apelor îmbuteliate conțin mai puțină florură decât cea recomandată pentru o bună sănătate orală. Florura face ca întreaga structură a dintelui să fie mai rezistentă la dezintegrare și promovează remineralizarea, ceea ce ajută la repararea decalajului timpuriu, înainte ca deteriorarea să fie chiar vizibilă. Mai mult, studiile indică faptul că apa reprezintă cea mai eficientă sursă de fluor.
Majoritatea persoanelor bolnave de diabet sunt predispuse la gingivite, în principal datorită faptului că această afecțiune reduce rezistența organismului la infecții. În acest sens, periajul, utilizarea frecventă și corectă a aței dentare, precum și monitorizarea nivelului de zahăr din sânge pot fi de folos.
Majoritatea fumătorilor sunt conștienți de faptul că tutunul le îngălbenește dinții. Cu toate acestea puțini sunt cei care conștientizează că riscurile sunt mult mai mari de atât. Utilizarea oricărei forme de tutun poate afecta atât dinții cât și gingiile în mai multe moduri. Gudronul din tutun formează un film lipicios pe dinți, care conține bacterii ce promovează producția acidă și creează toxine iritante, ambele provocând inflamația gingiilor, apariția cariilor dentare, precum și pierderea dinților.
Auzim adesea vorba aceea: că un pahar de vin înainte de masă poate fi folositor. Ce nu știu consumatorii însă este faptul că dacă este consumat regulat, vinul distruge smalțul dentar. Acest lucru se datorează acidității vinului care poate dizolva structura dentară. Mai mult, atât vinul alb cât și cel roșu pot crește colorarea dentară.
Este extrem de important să acordați o atenție deosebită danturii în timpul sarcinii, deoarece studiile indică o legătură între gingivitele netratate și riscul de naștere prematură sau cu greutate mică la naștere. Modificările nivelelor hormonale în timpul sarcinii pot provoca inflamația gingiilor, ceea ce poate duce la gingivite și, mai departe, la infecții. Dacă suferiți de grețuri matinale, clătiți-vă gura cu apă sau frecați dinții cu o pastă cu bicarbonat de sodiu și apă pentru a neutraliza acidul provocat de vărsături.
Cu toate că acestea pot reprezenta o soluțierapidă de a scăpa de kilogramele în plus, pastelele pentru slăbit pot fi și o cale rapidă de îmbolnăvire a cavității orale. Asemenea majorității medicamentelor eliberate fără prescripție medicală, pastilele de dietă scad fluxul salivar, fapt ce duce la uscarea gurii, punându-te în pericolul de a dezvolta carii sau gingivite. O dietă echilibrată, însoțită de exerciții fizice reprezintă cea mai bună modalitate de pierdere în greutate, dar și de protejare a zâmbetului.
Scrâșnirea dinților – sau bruxismul – pot afecta îngrozitor maxilarul, provocând durere și chiar schimbând aspectul feței. Oamenii care au dantura sănătoasă pot strânge atât de tare din dinți încât în timp să provoace uzarea smalțului dentar, fapt ce duce la ruperea și sensibilizarea danturii. Stresul reprezintă principala cauză a bruxismului nocturn. Astfel, găsirea unor modalități de atenuare a acestor sentimente poate ajuta, însă este recomandat să vezi un medic stomatolog pentru a te ajuta, sugerând, poate, utilizarea unei gutiere personalizate.
O gură uscată nu este doar neplăcută, dar este și dăunătoare pentru dantură. Saliva are rolul de a spăla bacteriile ce cauzează apariția cariilor și de a neutraliza acizii dăunători. Fără salivă ne-am pierde mult mai repede dinții. În acest sens, recomandăm consumul de lichide (în special de apă), mestecarea gumei, utilizarea unei paste de dinți cu fluor sau clătirea constantă a gurii cu apă. Dacă deshidratarea reprezintă o problemă frecventă, cel mai bine este să vedeți un stomatolog. La Denta Clinic avem cei mai buni specialiști care vă pot sfătui în această direcție.
Deoarece contraceptivele orale imită sarcina, ele pot duce, adesea, la inflamarea gingiilor și la infecții. În plus, studiile sugerează faptul că femeile care utilizează pilule contraceptive pot avea mai multe probleme de vindecare după o extracție dentară și sunt de două ori mai predispuse la dezvoltarea unor patologii în zona de recuperare. Astfel, dacă utilizați anticoncepționale, nu este o idee rea să discutați efectul lor cu medicul dentist.
Cu toate că ni se recomandă adesea să ne spălăm după fiecare masă, acesta nu este întotdeauna cel mai bun sfat. Astfel, după ce consumați alimente sau băuturi bogate în acizi (precum vinul, cafeaua, citricele, băuturile acidulate), clătiți cu apă pentru a neutraliza acizii, dar așteptați o oră până să aplicați pasta de dinți. Periajul dinților imediat după consumarea băuturilor acide poate provoca eroziune.
Spuneți-ne mai multe pe pagina noastră de Facebook.
Pentru programări: 0350.914 sau 0749.890.896
Noi refacem zâmbete!